Ah, de heerlijke geur van Paella! Dit typische Spaanse gerecht staat bekend om zijn levendige gele kleur en is een ware traktatie voor de smaakpapillen. Maar Paella is meer dan alleen een Spaans gerecht. De dis is een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur. Hoe zit dat precies, waar komt Paella precies vandaan en hoe maak je de allerbeste Spaanse Paella? Hier lees je alles wat je ooit wilde weten over dit overheerlijke, typisch Spaanse gerecht.
Wat is Paella ook alweer precies?
Paella is een rijstgerecht dat traditioneel wordt bereid met een smakelijke combinatie van vlees, vis, schaaldieren, groenten en kruiden. Het is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de prachtige regio Valencia, maar inmiddels geliefd is in heel Spanje en ver daarbuiten.
Wat zit er allemaal in Paella?
Er is geen eenduidig antwoord op welke ingrediënten er allemaal in Paella zitten.Paella is namelijk een veelzijdig gerecht dat kan variëren van regio tot regio en van familie tot familie. De ingrediënten kunnen, naast natuurlijk rijst, onder andere bestaan uit kip, konijn, garnalen, mosselen, artisjokken, paprika, erwten en saffraan. Elke versie van Paella heeft zijn eigen unieke smaak en charme.
Zo komt Paella aan zijn gele kleur
De betoverende gele kleur van Paella komt van saffraan, een specerij afkomstig van de bloem Crocus sativus. Saffraan is een kostbaar ingrediënt dat handmatig wordt geoogst. Het geeft niet alleen een prachtige kleur aan het gerecht, maar ook een subtiele, aardse smaak die essentieel is voor de authentieke Paella-ervaring.
Waar komt Paella eigenlijk vandaan, en waarom heet Paella Paella?
Paella heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw in de regio Valencia. Het gerecht ontstond als een eenvoudige maaltijd die boeren bereidden op hun land met ingrediënten die ze bij de hand hadden. Ook de rijst die voor het gerecht wordt gebruikt komt uit dit gebied. In het grote zoetwatermeer ‘La Abufera’ werd de rijst in groten getale geproduceerd.
We vertelden je net al dat Paella werd gemaakt met ingrediënten die de boeren bij de hand hadden, vogels, konijnen en zelfs vijverratten en slakken werden in het gerecht verwerkt. Maar naarmate de tijd vorderde, veranderde ook het recept. Ratten en slakken werden uit de ingrediëntenlijst verwijderd en maakten plaats voor onder meer zeevruchten en vis.Â
De Paella werd gekookt in een grote ondiepe pan, bekend als een “paellera”, die prima geschikt was om boven een open vuur te kunnen koken, dat vuur werd meestal gemaakt met behulp van sinaasappelhout. Ook nu wordt Paella nog vaak boven een open vuur gemaakt, hoewel er steeds meer Spanjaarden zijn die er een grote gaspit voor gebruiken.
De liefde van de vrouw gaat door de maag
Maar waar komt de naam ‘Paella’ dan vandaan? Er gaan twee geruchten: het eerste is dat het woord van het Latijnse woord ‘Patella’ komt, dat ‘komvormig’ of ‘schaalvormig’ betekent. De tweede, iets romantischer uitleg is dat een man een heerlijk gerecht voor zijn grote liefde maakte om haar hart te winnen. Voor haar, ‘para ella’ dus.
Waarom eten Spanjaarden zo vaak Paella?
In Spanje draait alles om het goede leven en genieten van heerlijk eten in goed gezelschap. Paella is het perfecte gerecht voor grote feesten en samenkomsten. Het is relatief makkelijk in grote hoeveelheden te bereiden. Spanjaarden houden van het delen van grote pannen vol Paella met hun familie en vrienden, waarbij ze gezelligheid en gelach delen terwijl ze genieten van dit smakelijke meesterwerk. Het maken van Paella iets wat je namelijk heel goed samen kunt doen. De een pelt de garnalen, de ander zorgt weer voor het vlees, weer een ander roert in de pan. ONEE! In de rijst wordt NIET geroerd!
Zo maak je de beste Paella
Het geheim van de beste Paella zit hem in de kwaliteit van de ingrediënten en het respecteren van de traditionele bereidingswijze. Gebruik de beste rijst, verse vis en schaaldieren en verse groenten voor een authentieke smaak. En hier komt de gouden regel: roer de rijst niet als deze eenmaal is toegevoegd! Laat de rijst zachtjes koken zodat het de smaken van de bouillon en ingrediënten kan opnemen. De beste Paella maak je samen, met liefde en geduld. En met de juiste pan natuurlijk! Er zijn pannen te krijgen in verschillende maten
Paellapan maat | Aantal personen |
Klein (30 cm) | 2-4 |
Medium (40 cm) | 6-8 |
Groot (50 cm) | 10-12 |
Extra groot (60 cm) | 14-16 |
**Opmerking:** De bovenstaande aantallen zijn slechts richtlijnen en kunnen variëren op basis van de eetlust en portiegrootte van de personen. Het is altijd handig om rekening te houden met eventuele extra gasten en voorkeuren bij het bepalen van de juiste maat Paellapan voor je gelegenheid.
Nu je alles weet over Paella, is het tijd om je smaakpapillen te laten verwennen en dit heerlijke gerecht zelf te proberen. Trek je paellaschort aan en begin met koken!
Recept voor traditionele Paella
Hier is een recept voor Valenciaanse Paella voor 4 tot 6 personen, gebaseerd op een traditioneel Spaans recept:
Ingrediënten:
– 300 gram Paellarijst
– 300 gram kipfilet, in stukjes
– 200 gram konijnenvlees, in stukjes (optioneel)
– 200 gram grote garnalen, gepeld en ontdaan van de darm
– 200 gram inktvis, in ringen
– 150 gram groene bonen, gehalveerd
– 1 rode paprika, in reepjes
– 1 rijpe tomaat, geraspt
– 1 ui, fijngehakt
– 4 teentjes knoflook, fijngehakt
– 1 theelepel zoet paprikapoeder
– 1 snufje saffraandraadjes
– 1 liter kippenbouillon
– Extra vierge olijfolie
– Zout naar smaak
Bereidingswijze:
1. Verhit een scheut olijfolie in een Paellapan op middelhoog vuur. Voeg de stukjes kip en konijn toe en bak ze goudbruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
2. Voeg wat extra olijfolie toe aan de pan en bak de garnalen en inktvis kort aan. Haal ze uit de pan en zet apart.
3. Voeg nog wat olijfolie toe aan de pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg vervolgens de paprika en groene bonen toe en bak ze een paar minuten mee.
4. Voeg de geraspte tomaat toe en roer goed door. Laat de tomaat even pruttelen tot het vocht verdampt is.
5. Voeg de rijst, paprikapoeder en saffraandraadjes toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar, zodat de rijst bedekt is met de smaken.
6. Giet de kippenbouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Proef en breng indien nodig op smaak met zout.
7. Verdeel het gebakken vlees, de garnalen en inktvis gelijkmatig over de pan. Druk ze een beetje in de rijst, zodat ze goed gaar kunnen worden.
8. Laat de Paella op middelhoog vuur pruttelen. Beweeg de pan af en toe voorzichtig heen en weer om de rijst gelijkmatig te garen.
9. Na ongeveer 15-20 minuten zou de rijst gaar moeten zijn en het vocht geabsorbeerd. Zet het vuur uit en laat de Paella een paar minuten rusten voordat je het serveert.
Serveer de Valenciaanse Paella warm en vergeet niet om een lekker glas Spaanse tinto de verano erbij te schenken voor de ultieme ervaring. ¡Buen provecho!