Bij een verhuizing naar het buitenland komt ontzettend veel kijken. Je moet niet alleen veel papierwerk aanvragen voor het land waar je wilt gaan wonen: Ook in Nederland moet je het een en het ander regelen voor je vertrekt. In dit artikel vind je een korte checklist aan zaken die jij moet regelen voor je emigratie. Het onderwerp gezondheidszorg licht ik iets uitgebreider toe. Hier komt veel bij kijken en is een belangrijk deel van je emigratie om tot in de puntjes geregeld te hebben.
Dit artikel is geschreven door emigratiecoach Karin. Zij woont sinds 2014 in het buitenland. Wil je meer weten over emigreren of zelf aan de slag met jouw emigratiedroom? Bezoek dan haar website www.ikwilemigreren.nl.
Kan ik mijn zorgverzekering houden als ik emigreer?
Nee, zodra jij je uitgeschreven hebt bij de gemeente vervalt je recht op het hebben van een Nederlandse zorgverzekering. Voor de zekerheid kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar om te vertellen dat je gaat verhuizen. Dit voorkomt het betalen van extra premies vanuit het buitenland. Dit wil niet zeggen dat je geen zorg meer kunt krijgen in Nederland. Dit is dan voor eigen kosten, tenzij je nieuwe verzekering de kosten dekt.
Het regelen van het juiste papierwerk voor je gezondheidszorg
Gezondheidszorg kan een ingewikkeld onderwerp zijn, maar het is wel erg belangrijk om dit goed geregeld te hebben. Je weet nooit wat er kan gebeuren. De gezondheidszorg, -systemen, -kosten en -vereisten kunnen verschillen van land tot land. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen in deze onderwerpen van het land waar jij naartoe gaat emigreren. Op deze manier weet je precies wat voor papierwerk of verzekeringen je aan moet vragen. Het kan zijn dat bijvoorbeeld de aanvraag van nieuwe recepten anders verloopt. Het is handig dit vooraf te weten en goed voorbereid te zijn.
Enkele belangrijke stukken die je mee moet nemen naar het buitenland:
- Kopieën van je medisch dossier met eventueel testresultaten van bijvoorbeeld bloedonderzoek of röntgenfoto’s.
- Vaccinatieboekje.
- Medicijnpaspoort.
- Engels vertaalde recepten en/of medische verklaring.
- Originele verpakkingen van medicijnen.

Verdiep je in een internationale verzekering
De kans is groot dat je, via de werkgever in je nieuwe land, een nieuwe zorgverzekering aangeboden krijgt. Uit mijn ervaring blijkt dat deze vaak niet voldoende dekt. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten van het land zelf of jezelf eens verdiepen in internationale verzekeringen. Deze worden ook wel expatverzekeringen genoemd. Deze kunnen aanvullende dekking geven wanneer er flinke kosten gemaakt worden. Soms dekken deze ook zaken als repatriëring bij ernstige ziekte of overlijden.
Bereid je voor vertrek goed voor
Het kan handig zijn om voor vertrek nog even een check-up bij de dokter en tandarts te doen, bijvoorbeeld uitgebreid bloedonderzoek of röntgenfoto’s te laten maken van je gebit. Deze resultaten kun je meenemen naar het buitenland. Mocht je daar naar de dokter moeten, dan heb je gegevens die je kunt vergelijken. Dit is overigens niet verplicht tenzij het een eis is van de werkgever om een medisch onderzoek te laten doen voor je verhuist. Dit komt wel eens voor.
Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken wat je nodig hebt aan vaccinaties. Heb je deze nodig waar je naartoe verhuist? Zo ja, plan tijdig een afspraak bij de GGD om ze te laten zetten. Niet elke vaccinatie is altijd op voorraad.
Gebruik je speciale medicatie? Maak een afspraak bij je dokter en vraag of het mogelijk is om extra medicatie mee te kunnen nemen naar het buitenland. Op deze manier heb je een goede voorraad en heb je na aankomst rustig de tijd om rond te kijken voor een nieuwe dokter.
Wat moet je nog meer regelen aan papierwerk?
Afhankelijk van waar jij naartoe gaat emigreren kan de hoeveelheid aan papierwerk regelen flink schelen. Een kleine checklist van enkele zaken die je sowieso moet regelen, ongeacht waar je naartoe verhuist:
- Paspoort en visum of verblijfsvergunning. (lees hier wat je nodig hebt om een Spaans NIE nummer aan te vragen)
- Financiën: Zorg dat je bankzaken op orde zijn en weet wat je moet regelen voor de belasting.
- Pensioen, uitkeringen en verzekeringen: Weet waar je recht op hebt en zorg dat alles goed geregeld is.
- Weet hoe en wanneer je je uit kunt schrijven bij de gemeente waarin je woont.
- Vraag een internationaal rijbewijs aan zodat je deze kunt gebruiken direct na aankomst. Vraag het overigens zo laat mogelijk aan, want het is maar één jaar geldig! (In Spanje kun je met je Nederlandse rijbewijs gewoon rijden, totdat deze verloopt. – red. Spanjewijzer)