Zo integreer je in Spanje als Nederlander: Tips en trucs om je thuis te voelen als buitenlander in Spanje

Integreren in Spanje Vrouw. met Spanje op achtegrond920.jpg

Deel dit bericht

Spanje is al jaren een geliefde bestemming voor Nederlanders. Met zijn zonnige klimaat, ontspannen levensstijl en rijke cultuur biedt het land alles wat je je kunt wensen voor een nieuw leven in het buitenland. Maar net zoals elke nieuwe omgeving, brengt Spanje ook zijn eigen uitdagingen met zich mee, vooral als het gaat om integratie.

Een goede integratie helpt je om je thuis te voelen in Spanje, culturele barrières te overwinnen, en volwaardig deel te nemen aan de samenleving. En die is groter dan die groep expats waar je misschien al wel aan toebehoort. 

In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van integratie in Spanje en geven we je een handleiding die je de tools en kennis biedt om je integratieproces soepel en succesvol te laten verlopen, zodat je optimaal kunt genieten van alles wat Spanje te bieden heeft. Laten we beginnen! 

Waarom integreren in Spanje een uitdaging kan zijn

Hoewel Nederland en Spanje beide Europese landen zijn, bestaan er opmerkelijke culturele verschillen die een grote rol spelen in het integratieproces.

Verschil in directheid

Nederlanders staan bekend om hun directheid, een eigenschap die vaak gewaardeerd wordt in Nederland, maar in Spanje soms als onbeleefd of te confronterend kan worden ervaren. Spanjaarden hebben over het algemeen een meer indirecte en diplomatieke manier van communiceren, waarbij subtiele hints en lichaamstaal een belangrijke rol spelen. Het leren van deze nuances kan tijd kosten, maar is natuurlijk wel belangrijk om misverstanden en ongemakkelijke situaties te voorkomen.

Beleving van tijd

Een ander belangrijk verschil is de tijdsbeleving. In Nederland wordt tijd vaak gezien als iets wat efficiënt benut moet worden. Punctualiteit is de norm en er wordt veel waarde gehecht aan planning. In Spanje is de tijdsbeleving daarentegen veel flexibeler. Afspreken om 14.00 uur kan betekenen dat je elkaar pas om 14.30 uur of (veel) later ziet, en dat is heel normaal.

Afzeggen voor een verjaardag waar je heen zou gaan? Helemaal niet nodig in Spanje, terwijl we het in Nederland misschien wel als onbeschoft zouden ervaren. Dit soort verschillen kunnen in het begin frustrerend zijn, maar het zorgt er ook juist voor dat het leven veel minder ‘gesjeesd’ is dan in Nederland. En dat is misschien juist waarvoor je naar Spanje kwam toch? 

Verwachtingen vs. realiteit

Veel Nederlanders die naar Spanje verhuizen, hebben romantische verwachtingen van een leven vol zon, zee, en siësta’s. Hoewel Spanje inderdaad prachtige stranden en een heerlijk klimaat biedt, kan het dagelijks leven soms anders uitpakken dan verwacht.

Het idee van siësta’s en urenlange dutjes in de middag is bijvoorbeeld steeds meer een mythe, vooral in grote steden en onder jongere generaties. Het leven gaat vaak in een druk tempo door, en werkuren kunnen lang zijn, vooral in het toerisme en de horeca.

Hoelang duurt de Siesta eigenlijk?

Daarnaast kunnen de bureaucratische processen in Spanje traag en ingewikkeld zijn, wat voor frustratie kan zorgen. Van het verkrijgen van een NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) tot het openen van een bankrekening, veel zaken die je in Nederland snel en efficiënt regelt, kunnen in Spanje langer duren en meer geduld vereisen. Het is belangrijk om realistisch te zijn over deze aspecten en je voor te bereiden op de nodige aanpassingen.

Veelvoorkomende obstakels voor buitenlanders

Waar loop je als Nederland nou vooral tegenaan als het gaat om integreren in Spanje? Dat zijn een paar dingen, zoals het sociale aspect, de bureaucratie in het land en het verschil in mentaliteit in het algemeen. 

Omgang met tijd

Spanje kent een uniek dagritme dat verschilt van wat je in Nederland gewend bent. De siësta, een middagdutje of rustpauze, speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven, vooral in warmere regio’s. Winkels sluiten vaak in de middag en openen weer in de vroege avond. Avondmaaltijden worden laat genuttigd, vaak pas rond 21.00 of 22.00 uur. Aanpassen aan deze gewoonten kan in het begin lastig zijn, maar door je routine hierop af te stemmen, raak je beter geïntegreerd.

Sociale obstakels 

Hoewel Spanjaarden over het algemeen vriendelijk en gastvrij zijn, kan het moeilijk zijn om diepgaande vriendschappen te sluiten. Veel sociale kringen zijn vanaf de jeugd gevormd, en het kan een uitdaging zijn om als volwassene hierin opgenomen te worden. Bovendien zijn de Spanjaarden erg familiegezind. In het weekend worden de activiteiten in de eerste plaats dan ook vooral met de (uitgebreide) familie ondernomen. Waar wij in Nederland op een mooie dag met onze vrienden gaan borrelen, doen de Spanjaarden dat dus vaak met hun ouders, broers, zussen, tantes, ooms, neven, nichten en opa en oma. 

Bureaucratie

Een ander obstakel voor Nederlanders is de bureaucratie in Spanje, die vaak complex en verwarrend is, vooral als je de taal nog niet volledig beheerst. Documenten die je nodig hebt voor werk, verblijf, of medische zorg kunnen lastig te verkrijgen zijn zonder de juiste begeleiding. 

Mentaliteit

Ten slotte vereist de mentaliteit in Spanje soms aanpassing. Waar Nederlanders vaak geneigd zijn om zaken direct en snel te regelen, kan de Spaanse “mañana, mañana” mentaliteit – het uitstellen van taken – in het begin frustrerend zijn. Het accepteren van deze ontspannen benadering, en het leren om geduld te hebben, is iets wat je wel moet kunnen als je besluit in Spanje te gaan wonen. 

Het leren van de Spaanse taal is de sleutel

Een van de belangrijkste stappen naar succesvolle integratie in Spanje is natuurlijk het leren van de taal. Spaans, of Castiliaans zoals het officieel heet, is de nationale taal van Spanje en wordt door het hele land gesproken. Taalvaardigheid opent de deur naar betere interacties met de lokale bevolking en vergemakkelijkt je dagelijks leven aanzienlijk. Of het nu gaat om het doen van boodschappen, het begrijpen van overheidsdocumenten, of het maken van nieuwe vrienden, als je de Spaanse taal een beetje onder de knie hebt wordt het allemaal een stuk gemakkelijk.

Daarnaast vergroot het beheersen van de Spaanse taal je professionele kansen aanzienlijk. Hoewel je in sommige internationale bedrijven of toeristische sectoren met Engels kunt werken, is het beheersen van het Spaans een grote troef als je verder wilt komen in je carrière of als je wilt ondernemen in Spanje. Maar hoe kun je nou een beetje vlot die lastige Spaanse taal leren? 

Manieren om Spaans te leren

Er zijn verschillende manieren om Spaans te leren.

  • Lokale taalscholen. Taalscholen zijn een uitstekende plek om te beginnen. In vrijwel elke stad en zelfs in kleinere dorpen zijn er cursussen beschikbaar die zijn afgestemd op verschillende niveaus, van absolute beginners tot gevorderden. Deze scholen bieden niet alleen lessen aan, maar vaak ook culturele activiteiten en uitjes, die je helpen om de taal in de praktijk te brengen.
  • Uitwisselingsprogramma’s. Naast traditionele taalscholen zijn er uitwisselingsprogramma’s waarbij je je Spaans kunt oefenen met een lokale partner die zijn of haar Engels wil verbeteren. Dit soort taaluitwisselingen zijn vaak informeler en bieden een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten en tegelijkertijd je taalvaardigheid te ontwikkelen. 
  • Alles in het Spaans. Dompel je onder in het Spaans. Kijk in Spanje al je films en series op Netflix met Spaanse ondertiteling, of ga nog een stapje verder en kijk Spaanse films en series zonder ondertiteling. Luister naar Spaanse podcast en lees de Spaanse krant. Ben je nog in Nederland, begin dan vast met het kijken naar Spaanse tv. Dat kan met een VPN.
  • Online platforms. Online platforms en apps zoals Duolingo, Preply, Babbel, en Tandem kunnen ook nuttig zijn om je vaardigheden te verbeteren, vooral als aanvulling op persoonlijke lessen.

Probeer verder zoveel mogelijk te communiceren in het Spaans, zelfs als je nog fouten maakt. Ga naar lokale markten, maak een praatje met je buren, of volg het nieuws in het Spaans. Elk gesprek, hoe klein ook, helpt om je zelfvertrouwen te vergroten en je taalvaardigheid te verbeteren.

Het opbouwen van vriendschappen met Spanjaarden

Vriendschappen met Spanjaarden kunnen tijd kosten, maar worden daardoor wel vaak hecht. Deelname aan gemeenschappelijke activiteiten, zoals sportclubs of vrijwilligerswerk, kan je helpen om mensen te ontmoeten. Geduld hebben is hierbij belangrijk, omdat Spanjaarden vaak voorzichtiger zijn in het aangaan van nieuwe vriendschappen.

Actief deelnemen aan de gemeenschap

Een van de beste manieren om je thuis te voelen in Spanje en vrienden te maken is door actief deel te nemen aan de gemeenschap. Vrijwilligerswerk is een uitstekende manier om mensen te ontmoeten en je betrokkenheid te tonen. Lokale sportclubs en culturele verenigingen bieden ook een goede kans om vrienden te maken en je netwerk uit te breiden. Je kunt ook deelnemen aan lokale tradities en feesten. Spanje heeft een rijke cultuur van festiviteiten, van de beroemde Feria’s en Romeria’s tot kleinere dorpsfeesten. Door actief mee te doen creëer je kansen om nieuwe mensen te ontmoeten.

Een ondersteunend netwerk opbouwen

Vind je het lastig om alle belastingzaken en alle ‘papieren rompslomp’ zelf te regelen, dan heb je veel aan een goede Gestor. Dit is iemand die je assisteert met al je administratieve zaken in Spanje en je vaak ook nog wel meer handige dingen kan vertellen over zaken die spelen in de omgeving. Probeer een Gestor te vinden die Engels of Nederlands spreekt. Hier kun je meer lezen over wat een Gestor doet. 

Je kunt natuurlijk ook aankloppen bij andere Nederlanders die dezelfde route als jij hebben bewandeld. Maar let wel op, want hoewel het prettig kan zijn om je te omringen met mensen die dezelfde taal spreken en dezelfde cultuur delen, is het belangrijk om te voorkomen dat je vast blijft zitten in een “expat-bubbel.” en dat kan je integratie tegenhouden. Zoek daarom altijd naar een evenwicht tussen je expat-netwerk en de lokale cultuur. 

Mentale en emotionele aanpassing

Integreren in een nieuw land zoals Spanje kan mentaal en emotioneel best uitdagend zijn. Je kunt last krijgen van heimwee, of gewoon niet helemaal je draai vinden. Om heimwee te verminderen, is het fijn om een balans te vinden tussen het behouden van contact met familie en vrienden in Nederland en het opbouwen van een nieuw leven in Spanje. Zorg voor routines die je vertrouwd en veilig laten voelen, zoals het vinden van een favoriete plek om te wandelen of een lokaal café om regelmatig te bezoeken.

Wanneer je wordt geconfronteerd met culturele schokken—of het nu gaat om andere normen rondom persoonlijke ruimte, de vaak relaxte Spaanse houding ten opzichte van tijd, of onverwachte bureaucratische uitdagingen—kan het helpen om deze verschillen te benaderen met nieuwsgierigheid in plaats van frustratie. Zoek naar positieve aspecten in de cultuur, en probeer jezelf te verplaatsen in de lokale mentaliteit.

Geef jezelf de tijd om te integreren

Onthoud, emigreren naar een ander land is niet zomaar iets, en integreren hoeft echt niet binnen een week. Geef jezelf de tijd om het land, de mensen en hun gewoontes te leren kennen en probeer te leren en open te staan voor al die nieuwe indrukken. En soms mag je ook best wel gewoon even keihard overal van balen. Probeer dan jezelf eraan te herinneren waarom je eigenlijk naar Spanje bent verhuisd, daar had je vast een heel goede reden voor. 

Een beetje extra zon in je mailbox?

Schrijf je in voor de Spanjewijzer nieuwsbrief

Ontdek meer over spanje

piggy bank, savings, money-621068.jpg
Praktische informatie

Hoe open je een Spaanse bankrekening? Nou, zo

Voor veel buitenlanders die naar Spanje verhuizen of er regelmatig verblijven, is het openen van een Spaanse bankrekening een goed idee. Of je nu in